Obowiązki Producenta Produkcji Pierwotnej
Obowiązki Producenta Produkcji Pierwotnej
W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), na rolników działających na rynku spożywczym, prowadzących produkcję pierwotną ustawodawca nałożył obowiązek dokonania wpisu w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis do rejestru dokonywany jest na podstawie złożonego przez podmiot wniosku wg określonego wzoru.
Wniosek powinien zawierać:
- imię, nazwisko i numer PESEL,
- miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
- numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
- numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalność.
Wniosek wg określonego wzoru można pobrać ze strony internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno –
Epidemiologicznej w Starachowicach https://www.gov.pl/web/psse-starachowice.
Prowadzenie działalności bez złożenia przez rolnika ww. wniosku zagrożone jest sankcją w postaci kary pieniężnej – na podstawie art. 103 ust 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – „Kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do
rejestru zakładów (…) – podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”. (…) Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5.000 zł, nie mniej niż 1.000 zł”. !
Powyższe nie dotyczy rolników produkujących żywność wyłącznie na własne potrzeby.